Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Toronto Star Hentam Charlie Hebdo

Akhbar paling berpengaruh di Canada, Toronto Star, turut tidak bersetuju dengan hak kebebasan bersuara Charlie Hebdo. 
Akhbar Toronto Star masih lagi mengamalkan sikap tolenransi dan menghormati kepercayaan penganut lain.
Toronto Star tidak akan menerbitkan satira dari Charlie Hebdo yang terlalu banyak provokasi dan boleh menggangu gugat keharmonian di Canada. 

7 Pemain Bola Malaysia, Gaji Paling Mahal

Diharap, pengurusan bola sepak negara akan lebih professional selepas ini.

10 English words that have been completely vandalised by Malaysians

When the British first stepped their dainty shoe-buckled feet onto Malayan soil nearly 250 years ago, a torrid love affair was sparked between the two cultures. A brood of illegitimate words were spawned over the centuries. Like many a beloved bastard, these words are really quite beautiful.
Here are but 10.

#1 Tackle

Your buddy comes up to you and he’s clearly in agony. Turns out there’s this girl in his class - popular, gorgeous, and completely out of his league. Thing is, he thinks he’s caught her glancing his way, and she looked, well, friendly. If you were in a Hollywood teen flick, you’d probably be exclaiming ‘Dude, ask her out!’ but in Malaysia, you’d say “Go and tackle her lah!”

I guess there are certain similarities between rugby and trying to pick up a hottie. It takes courage, there are winners and losers, and there’s a possibility of getting kicked in the nuts.

#2 Chop

If a Malaysian asks you ‘Did you chop your passport at the airport’, don’t worry. He’s not asking whethe…

1978, Chairman of the World Bank and the International Monetary Fund adalah orang Melayu

Berikut adalah keratan lama diari harian President Jimmy Carter. Jika anda teliti diari ini, akan jumpa nama seseorang yang mungkin anda kenali. Pada ketika itu, di tahun 1978 beliau menjawat jawatan Pengerusi Bank Dunia. 
Beliau merupakan tokoh ekonomi yang disegani diseluruh dunia. Calon yang terbaik untuk menerajui negara. Apakan daya, beliau bukan seorang politikus yang terbaik. Beliau hampir terajui Malaysia tetapi tewas didalam pemilihan ketika itu di atas manipulasi tiket kuota kerusi president (hasil tipu data politik) 
Sejarah kehebatan beliau dipadamkan dan dilupakan dalam lipatan sejarah negara. Nasihat beliau tidak didengari. 
The unsung hero of Gua Musang.

Pengarah Filem terkenal Perancis, Luc Besson menulis surat terbuka kepada Pemuda Islam

Pengarah Filem terkenal Perancis, Luc Besson telah menulis satu surat terbuka kepada Pemuda Islam di Perancis ekoran kejadian yang berlaku di Perancis baru-baru ini


Here is the full text of Besson’s letter, as translated by Deadline:
My brother, if you knew how badly I hurt for you today, you and your beautiful religion that has been so sullied, humiliated, and singled out. Forgotten are your strength, your energy, your humour, your heart, your fraternity. It’s unfair and together we will repair this injustice. We are millions who love you and who are going to help you. Let’s start at the beginning. What is the society we’re offering you today?

It’s based on money, profit, segregation and racism. In some suburbs, unemployment for people under 25 is 50%. You are marginalised because of your colour or your first name. You’re questioned 10 times a day, you’re crowded into apartment blocks and no one represents you. Who could live and thrive under such conditions?

Profit comes before all else…

20 PERKARA AKAN BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!

Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?

Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas.

Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.

2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!

3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..

6- Kita tidak keberatan tidur pada…

Agenda Tersembunyi Disebalik Larangan Merotan Anak - Bahagian 2

Kami ingin memetik pandangan Pengerusi SukaGuam Malaysia, Sdr Khairul Anwar Rahmat.


RUJUKAN kes pasangan Malaysia Sweden sudah jelas dan nyata, mungkinkah anak-anak akan dipisahkan dengan ibubapa kandung hingga berusia 18 tahun?

Akan wujudkah manipulasi dan 'industri anak angkat' yang memberi pulangan lumayan, sepertimana Sweden membayar 10 ribu Swedish Kronas (RM4,300) kepada ibubapa angkat ?

1. Pengalaman SukaGuam sebagai pemerhati dalam kes pasangan Malaysia di Sweden mendapati larangan merotan anak seperti terkandung dalan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) ditentang hebat oleh pengamal undang-undang, bekas hakim, aktivis masyarakat dan ibubapa di negara itu. Malah, ia turut dikecam oleh pihak-pihak yang rasional dari Nordic Committee for Human Rights, World Peace Foundation (Sweden) serta The Stockholm Institute of Public and International Law.

2. Jika pihak mereka juga tidak sependapat berkenaan perkara ini, mengapa pula Malaysia mahu mencontohi undang-undang yang jel…

10 Signs The Global Elite Are Start Losing Control

Karma is coming for the elite in a big way. As the Powers That Be head toward a devastating defeat in their war plans for Syria, signs are emerging that their rule over humanity is rapidly diminishing.

Over the last decade the global elite have been on a mad dash to consolidate power over the world. It’s always been their plan like some evil villain in a comic book, but after 9/11 the plan went into overdrive and then turbo charged during the financial crisis of 2008.

Yet it’s doomed to fail because humans are meant to be guided by their own free will, not controlled like livestock. The more the elite try to control humanity, the more entropy occurs. Entropy, for those who don’t know, is the lack of order or predictability; a gradual decline into disorder.

Although the elite still enjoy a huge wealth advantage over the masses, they are now resigned to behaving like tyrants to maintain control. This, in turn, exposes their dark side which has been cleverly concealed for ages. Not anymore.

Agenda Tersembunyi Disebalik Larangan Merotan Anak

Sedikit demi sedikit hak dan kaedah mendidik kanak-kanak secara tradisi ditarik oleh pemerintah melalui kuasa perundangan dan akta-akta yang tidak munasabah. Guru-guru sudah tidak lagi boleh merotan, dan kini Ibu Bapa pula bakal disekat. Apa objective mereka ? Bagaimana pengakhirannya nanti kepada instituisi pembentukkan sahsiah kanak-kanak. 
Gerakkan halus yang dirancang oleh musuh-musuk Islam bergerak atas nama Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (CRC) : Children's Rights Council. Gerakkan-gerakkan yang seperti ini biasanya mengguna pakai isu-isu minority lalu digembar gemburkan seolah-olah mereka ini pembela kes-kes terpencil dan minority sehingga menjadi kepada gerakan membela di peringkat dunia. Gerakkan ini sama seperti gerakkan membela hak LGBT. Halus dan terancang. 

Walaupun pemimpin negara kita tahu bahawa ini bukan budaya kita, yang peliknya ? yang mereka sign juga dengan CRC tu buat apa? Kita mungkin tidak tergolong dalam golongan yang merotan anak dengan kejam. Tetapi, w…

Resipi Sambal Kari Udang

SAMBAL KARI UDANG

Bahan-bahan:

1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
1 labu bawang besar di hiris
2 tangkai lada merah di hiris
4 sudu besar rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 kpg asam gelugor
1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
i pelepah daun kari
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak untuk menggoreng

Bahan untuk dikisar:

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya:

1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.

SUNNAH MENGGANTUNG ROTAN DI RUMAH (mengadabkan anak²)

عن ابن عباس رضي الله عنه، قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : علقوا السوط حيث يراه أهل البيت فإنه أدب لهم.
- رواه الطبراني في الكبير، بسند حسن. - ورواه البزار عنه بلفظ : ضع السوط حيث يراه الخادم. - ورواه البخاري في الأدب المفرد. - ورواه أبو نعيم عن ابن عمر. 
Dari Ibnu Abbas r.a, Rasulullah s.a.w bersabda : 
Gantunglah rotan di rumah kamu supaya dilihat oleh penghuni rumah, maka sesungguhnya rotan itu mengadabkan mereka.
- Riwayat At-Tobrani di dalam kitab Al-Kabir, dengan sanad HASAN. - Riwayat Al-Bazar dengan lafaz "letakkan rotan dirumah mu supaya dilihat oleh org yg khidmat bg mu". - Riwayat Al-Bukhari di dalam kitab Adabul Mufrad. - Riwayat Abu Nuaim dari Ibnu Umar r.a. _______________
Dalil Pukul Anak.
Perintahkan anak mu solat pada usia tujuh tahun,dan pukullah jika pada usia sepuluh tahun jika ia meninggalkan solat dan pisahkan tempat tidurnya”. 
(HR Ahmad dan Abu Daud dan Hakim dari ibn ‘Umar r.a)

Gangguan Bekalan Letrik di KPJ Rawang

Hari ini 25 Januari 2015 akan berlaku gangguan bekalan eletrik di Hospital Pakar KPJ Rawang bermula dari 9:00 pagi hingga 6:00 petang untuk kerja-kerja penyelenggaraan. 
Maklumat ini dikeluarkan oleh Pengurus Besar KPJ Rawang, Pn Zaiton Sulaiman.

14 African Countries Forced by France to Pay Colonial Tax For the Benefits of Slavery and Colonization

Rawangpost telah mengenal pasti 14 Negara Afrika masih dipaksa membayar cukai penjajahan kepada Negara Perancis.

By: Mawuna Remarque KOUTONIN


Did you know many African countries continue to pay colonial tax to France since their independence till today!

When Sékou Touré of Guinea decided in 1958 to get out of french colonial empire, and opted for the country independence, the french colonial elite in Paris got so furious, and in a historic act of fury the french administration in Guinea destroyed everything in the country which represented what they called the benefits from french colonization.

Three thousand French left the country, taking all their property and destroying anything that which could not be moved: schools, nurseries, public administration buildings were crumbled; cars, books, medicine, research institute instruments, tractors were crushed and sabotaged; horses, cows in the farms were killed, and food in warehouses were burned or poisoned.

The purpose of this outrageous act …

Hati-hati dengan Phone Scammer

Rawang, 23 January 2015. Today I received an SMS saying, "call me." This SMS actually originated from Grenada (1-473). Do not return the calls.

You will get charged at a premium call rate, if you call back and the scammers would get a portion of it. You will be kept on hold, while they play music or even run erotic audio tapes in an effort to keep you hooked. The longer they manage to keep a victim on the call, the higher they make.

These calls arrive at night or early in the morning and would ring only once or twice, ensuring the call is missed. Being off guard at such odd times, many people end up calling back, only to be kept on the phone line, for several minutes.

Leave alone all +473 series calls.

Misi Mencari Ramli Bermula Esok di Taiping Perak.

Program Misi Mencari Ramli kini kembali di musim yang ke-4! Kepada adik-adik yang berumur 13-16 tahun, yang nak cuba nasib, mana la tahu boleh pergi Manchester dan berlatih di Manchester United Soccer School, untuk dapatkan maklumat lanjut klik DI SINI.

Untuk program pencarian terdekat, ianya bermula esok 24 Januari hingga 25 Januari (Ahad) di Taiping, Perak manakala di Teluk Intan Perak pada 31 Januari hingga 1 Februari.




3 Panggilan Penting Dalam Hidup Kita

Sedikit perkongsian ceramah dari Da'i Farhan.



○ 3 Panggilan yang perlu disambut sepanjang hidup:

Panggilan AzanPanggilan HajiPanggilan Ajal
○ Pandai macam mana pun kita dalam ilmu pengetahuan matematik, kita masih tidak dapat mengira jumlah dosa dan pahala.

○ Salah satu hati hendak khusyuk dalam Islam, Apabila dengar azan hatinya berbisik "Allah tengah panggil aku".

○ Salah satu cara hendak khusyuk dalam solat, haruslah khusyuk dahulu wuduknya.

○ Bila dilahirkan, kita diazankan tanpa solat. Bila dimatikan, kita disolatkan tanpa azan.

○ Bila hidup tak datang masjid, dah mati baru nak datang. Datang pun duduk depan Imam.

○ Kalimah masjid disebut sebanyak 27 kali di dalam Al Quran. Dan sebanyak 15 daripada itu dikhususkan dengan menyebut nama masjidnya.

○ Rukun wuduk ada 6, 4 kering dan 2 basah. Yang kering adalah Niat dan Tertib. Yang basah pula adalah muka, tangan, rambut dan kaki.

○ Bila kita nak telefon, tertinggal 1 digit agak mustahil untuk kita membuat panggilan. Begitu juga d…

Surat kepada Barrack Obama

Sepucuk surat dari seorang remaja Palestin, Mohammed El-Kurd kepada Presiden Obama.

***

Dear President Obama,

I am 14 and live in the Palestinian Sheikh Jarrah neighbourhood in East Jerusalem. Almost four years ago my family and I were evicted from part of our home by Israeli settlers, backed by Israeli court decisions. The process has made life almost unbearable for me and tens of thousands of Palestinians. Settlers are working towards Jewish control of all of East Jerusalem, at times using violence against Palestinians.

This was once a beautiful neighbourhood. Everybody was so close, and before part of my house was evicted, I was never afraid of going to sleep. We used to have no worries. Now it doesn't feel like a Palestinian neighbourhood any more. All the signs are in Hebrew, and the music too.

The people who've been evicted have lost financially and emotionally. My father has stopped going to work for almost a year, because it was so crowded and dangerous and every day there …

Resepi Sambal Kari Udang

SAMBAL KARI UDANG

Bahan-bahan:

1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
1 labu bawang besar di hiris
2 tangkai lada merah di hiris
4 sudu besar rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 kpg asam gelugor
1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
i pelepah daun kari
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak untuk menggoreng

Bahan untuk dikisar:

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Caranya:

1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.

8 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Caliph Buskers

Seperti yang kita sedia maklum, vokal yang mantap dan bertenaga daripada vokalis Caliph Buskers, Sdr Azmi Saat berjaya menggamatkan AJL 29 dan berjaya menerima Standing Ovation dari penonton. Tetapi ada 8 perkara menarik yang anda perlu tahu tentang Caliph Buskers ini.


1. Kumpulan Busker OKU

Siapa sangka kumpulan Caliph Buskers yang terdiri daripada Orang Kurang Upaya (OKU) cacat penglihatan ini diberi peluang oleh Komposer besar tanahair Edry KRU untuk bersama-sama mempersembahkan bakat luar biasa mereka di pentas akhir Angerah Juara Lagu ke 29 (AJL 29). Walaupun mereka ini Buskers OKU, namun mereka juga memiliki bakat bermain alat muzik yang hebat dan vokal yang mantap.

2. Menyanyi Depan Sogo

Kumpulan yang terdiri daripada 6 orang ahli ini sering kali membuat persembahan di sekitar Sogo dan Avenue K. Caliph Buskers juga telah bersama MYBC yang merupakan sebuah pertubuhan berdaftar yang menggabungkan golongan Penghibur Jalanan bagi mentransformasi industri busking dan menaiktaraf karier …

Recommendations by outbrain