Skip to main content

Penarafan subjek bukti universiti tempatan antara yang terbaik di dunia


GEORGE TOWN: Pengiktirafan terhadap 11 mata pelajaran universiti tempatan oleh penarafan Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings sebagai antara terbaik dunia memberi petanda universiti awam di negara ini berada pada landasan yang tepat.

Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pengiktirafan itu sekaligus meningkatkan keyakinan terhadap kemampuan universiti awam negara ini untuk menawarkan pengajian tinggi yang berkualiti kepada rakyat dan juga pelajar asing.

Menurut Idris, 11 mata pelajaran yang tersenarai dalam kelompok 50 terbaik dunia oleh QS World University Rankings by Subject 2017 itu menunjukkan lonjakan ketara berbanding hanya tiga mata pelajaran diiktiraf QS pada tahun lalu.

“Kita melihat kedudukan universiti-universiti kita meningkat dari masa ke semasa, ini bermakna institusi pengajian tinggi kita memang mendapat pengktirafan antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata, kementerian menyasarkan lebih banyak mata pelajaran akan menerima pengiktirafan dunia pada masa akan datang setelah terbukti menjadi antara yang terbaik di dalam program seperti kejuruteraan, sains persekitaran, kejuruteraan kimia, pengurusan hospitaliti dan perlancongan.

Idris berkata demikian pada satu sidang media selepas merasmikan sidang kemuncak Jaringan Komuniti Asia-Pasifik anjuran Universiti Sains Malaysia (USM) di sini, pada Khamis.

Mengulas lanjut, Idris berkata, universiti yang mata pelajarannya menerima pengiktirafan QS itu perlu bergerak pantas dengan turut meningkatkan kualiti bidang pengajian lain bagi memastikan ia setanding dengan program sama yang ditawarkan oleh universiti ternama luar negara.

Katanya, hasrat untuk menjadi negara berkembang sebagai hub pendidikan serantau akan semakin hampir untuk dicapai sekiranya kualiti pendidikan tinggi terus meningkat secara konsisten.

Popular posts from this blog

Langkah-Langkah Mengatasi Masalah Buli Di Sekolah

Masalah membuli di sekolah patut ditangani dengan segera supaya tidak menjadi barah yang akan merosakkan pelajar dan sistem persekolahan. Isu gejala buli ini bukan sahaja memberi kesan kepada pelajar-pelajar malah ibu bapa juga menerima kesannya. Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil dalam menangani gejala buli di kalangan pelajar sekolah.

lbu bapa perlu memainkan peranan utama dalam memberi pendidikan awal kepada anak-anak sama ada dalam bentuk nasihat dan contoh yang baik. Seperti yang kita maklum kebanyakan masa anak-anak dihabiskan bersama ibu bapa di rumah. Oleh itu, ibu bapa juga mesti menunjukkan contoh teladan yang baik kepada anak-anak pada setiap masa. Malah, pendidikan berbentuk agama juga penting kepada anak-anak agar mereka dapat berkelakuan baik dengan sesiapa sahaja. Di samping itu, teguran secara berhikmah juga wajar dilakukan kepada anak-anak yang berkelakuan negatif sejak kecil lagi

Peranan media massa juga amat penting dalam membendung masalah buli di kalang…

Kepentingan Menjaga Kesihatan Diri

Dalam hidup ini kita mestilah menjaga kesihatan. Kesihatan diri perlu dijaga supaya kita dapat hidup selesa dan gembira. Oleh itu, menjadi kewajipan setiap orang memastikan amalan menjaga kesihatan diri dipraktikkan dengan sebaik mungkin.

Salah satu kepentingan menjaga kesihatan diri, kita dapat melakukan berbagai aktiviti yang kita suka. Sebagai contoh, kita dapat bemain bola sepak dan berolah raga dengan selesa. Kesannya kita akan lebih gembira kerana dapat melakukan aktiviti yang kita minat. Mana mungkin orang yang tidak sihat dapat bermain bola dan beraktiviti.

Selain itu,apabila kita menjaga kesihatan kita dengan baik, kita dapat belajar dengan selesa dan mudah menumpukan perhatian sewaktu guru sedang mengajar atau memberikan penerangan. Keselesaan ini terhasil disebabkan kita tidak mempunyai sebarang penyakit yang mengganggu konsentrasi kita seperti selsema, demam, sakit perut dan lain-lain lagi.

Di samping itu, orang yang menjaga kesihatan juga tidak menghadapi seb…

Resepi Sup Ketam Nipah Buat Penawar Demam Denggi

Bahan-bahan:
Ketam nipah (dibersihkan)1/2 inci halia (dikisar/diketuk)2 ulas bawang putih (dikisar)2 ulas bawang merah (dikisar)1/2 bawang besar (dihiris)Sedikit lada putih (dikisar-tak letak pun tak mengapa)Sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris)Sedikit bawang gorengSedikit minyak untuk menumisAir secukupnya untuk kuahGaram dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara:
Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan kisar sehingga garing.Kemudian masukkan air biarkan memdidih seketika.Masukkan pula ketam yang sudah dibersihkan.Kemudian tambahkan air lagi sehingga ketam-ketam tu tenggelam. (kuah boleh diperlebihkan untuk dihirup).Kemudian masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan biarkan mendidih dan biarkan kulit ketam bertukar warna menjadi kemerahan sehingga masak menyeluruh. Bila dah masak boleh la padamkan api.Semasa dihidang, taburkan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
Selamat mencuba !

Resepi Lain

Recommendations by outbrain