Skip to main content

Jangan buat 'tak nampak' jika orang lain dibuli


KUALA LUMPUR: Orang ramai perlu lebih berani bersuara dan membuat laporan polis jika melihat kejadian buli, terutamanya yang melibatkan pelajar sekolah.

Pengasas Bersama GoodKids, Koggelavani Muniandy berkata ia menjadi tanggung jawab semua pihak untuk membantu mangsa buli, dan meningkatkan tahap kesedaran masalah budaya buli di kalangan masyarakat.

"Jika anda melihat sesiapa yang kena buli, jangan fikir 'Ini bukan anak saya', 'Ini bukan pelajar saya', 'Ini bukan jiran saya'.

"Anda sebagai seorang dewasa, sebagai ahli komuniti, jika melihat sesuatu yang salah, hentikannya.

"Kalau tidak berani untuk menghentikannya, buat laporan polis, dan memanggil orang lain yang berdekatan. Sekurang-kurangnya, bantu mangsa buli itu," kata Koggelavani.

Sebelum ini, Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) mencadangkan ibu bapa, penjaga dan guru dilatih menjadi polis simpanan atau sukarelawan bagi membantu pihak berkuasa mengesan masalah disiplin serta dadah melibatkan pelajar sekolah.

Namun, Koggevalani berpendapat langkah itu bukan sesuatu yang realistik, malah mustahil untuk dilaksanakan.

"Cadangan itu tidak begitu realisitik, kerana kita lihat ibu bapa sekarang terlalu sibuk untuk dilatih menjadi polis simpanan.

"Sebaliknya, ibu bapa boleh fokus kepada pembangunan kanak-kanak itu dan mengambil tahu tentang aktiviti dan perkembangan anak mereka.

"Cara ini lebih mudah untuk ibu bapa mengenalpasti sebarang jenayah siber ataupun buli yang dilalui anak mereka." kata Koggevalani.

Kementerian Pendidikan sebelum ini mengeluarkan 402 senarai sekolah 'hotspot' di seluruh negara yang telah dikenal pasti mempunyai masalah disiplin dan dadah.

Difahamkan, kementerian itu telah mengemukakan senarai berkenaan kepada Polis Diraja Malaysia untuk tindakan lanjut dan semua pegawai perhubungan sekolah diarahkan mengambil tindakan proaktif untuk menangani masalah itu.

Popular posts from this blog

Langkah-Langkah Mengatasi Masalah Buli Di Sekolah

Masalah membuli di sekolah patut ditangani dengan segera supaya tidak menjadi barah yang akan merosakkan pelajar dan sistem persekolahan. Isu gejala buli ini bukan sahaja memberi kesan kepada pelajar-pelajar malah ibu bapa juga menerima kesannya. Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil dalam menangani gejala buli di kalangan pelajar sekolah.

lbu bapa perlu memainkan peranan utama dalam memberi pendidikan awal kepada anak-anak sama ada dalam bentuk nasihat dan contoh yang baik. Seperti yang kita maklum kebanyakan masa anak-anak dihabiskan bersama ibu bapa di rumah. Oleh itu, ibu bapa juga mesti menunjukkan contoh teladan yang baik kepada anak-anak pada setiap masa. Malah, pendidikan berbentuk agama juga penting kepada anak-anak agar mereka dapat berkelakuan baik dengan sesiapa sahaja. Di samping itu, teguran secara berhikmah juga wajar dilakukan kepada anak-anak yang berkelakuan negatif sejak kecil lagi

Peranan media massa juga amat penting dalam membendung masalah buli di kalang…

Resepi Sup Ketam Nipah Buat Penawar Demam Denggi

Bahan-bahan:
Ketam nipah (dibersihkan)1/2 inci halia (dikisar/diketuk)2 ulas bawang putih (dikisar)2 ulas bawang merah (dikisar)1/2 bawang besar (dihiris)Sedikit lada putih (dikisar-tak letak pun tak mengapa)Sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris)Sedikit bawang gorengSedikit minyak untuk menumisAir secukupnya untuk kuahGaram dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara:
Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan kisar sehingga garing.Kemudian masukkan air biarkan memdidih seketika.Masukkan pula ketam yang sudah dibersihkan.Kemudian tambahkan air lagi sehingga ketam-ketam tu tenggelam. (kuah boleh diperlebihkan untuk dihirup).Kemudian masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan biarkan mendidih dan biarkan kulit ketam bertukar warna menjadi kemerahan sehingga masak menyeluruh. Bila dah masak boleh la padamkan api.Semasa dihidang, taburkan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
Selamat mencuba !

Resepi Lain

Kepentingan Menjaga Kesihatan Diri

Dalam hidup ini kita mestilah menjaga kesihatan. Kesihatan diri perlu dijaga supaya kita dapat hidup selesa dan gembira. Oleh itu, menjadi kewajipan setiap orang memastikan amalan menjaga kesihatan diri dipraktikkan dengan sebaik mungkin.

Salah satu kepentingan menjaga kesihatan diri, kita dapat melakukan berbagai aktiviti yang kita suka. Sebagai contoh, kita dapat bemain bola sepak dan berolah raga dengan selesa. Kesannya kita akan lebih gembira kerana dapat melakukan aktiviti yang kita minat. Mana mungkin orang yang tidak sihat dapat bermain bola dan beraktiviti.

Selain itu,apabila kita menjaga kesihatan kita dengan baik, kita dapat belajar dengan selesa dan mudah menumpukan perhatian sewaktu guru sedang mengajar atau memberikan penerangan. Keselesaan ini terhasil disebabkan kita tidak mempunyai sebarang penyakit yang mengganggu konsentrasi kita seperti selsema, demam, sakit perut dan lain-lain lagi.

Di samping itu, orang yang menjaga kesihatan juga tidak menghadapi seb…

Recommendations by outbrain